Interventie -

Gelukkig Gezond

 

Een intensief interventie t.b.v. GEZOND LEVEN een programma voor o.a. mensen met een verstandelijke beperking.

Het Gelukkig Gezond programma is evidence-based interventie methode en uitermate geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking en/of ontwikkelingsstoornis (bijv. autisme). Het programma Gelukkig Gezond geeft mensen met beperkingen en de directe sociale omgeving toegang tot inschattingen van de individuele gezondheid en het verloop daarvan. Het programma bestaat uit intensieve groepsinterventies en persoonlijke begeleiding bij beweging, voeding en gezondheidsvoorlichting. Ter verbetering van de gezondheid zijn speciale didactische programma’s, evaluatietools en instrumenten voor gezondheidsmonitoring ontwikkeld. Het programma is inzetbaar in alle leefgebieden waar mensen met beperkingen wonen, werken, leren en spelen. Gelukkig Gezond is dus een compleet gezondheidsprogramma dat integraal in- en toegepast kan worden door bijvoorbeeld zorginstellingen, VSO scholen en dagbestedingcentra’s.

DOELEN

  • Zorgdragen voor een gezonde(re) leefstijl door meer te bewegen en een verbeterde keuze in gezonde voeding en dranken

  • Verbeteren van de individuele kennis over een gezonde leefstijl

  • Voorlichting in bewegen en voeding binnen de directe sociale kring van de kwetsbare persoon.

  • Implementeren en borgen van een systematische aanpak binnen het beleid.

Gelukkig Gezond is een interventie programma voor gezond leven speciaal ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking en richt zich op de thema’s Bewegen, Voeding en Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding.

Het 12 weken programma telt 37 lessen en nog eens 22 lessen om gezond gedrag te continueren. Elke les is opgebouwd en voorzien van een lesvoorbereidingsformulier voor de trainers met daarop: visuele hand-out(s) en of presentatie(s), materialen checklist, doelstelling, voorgestelde activiteiten, instructieplanning, instructiescript, evaluatie en handige tips.

De basis van het programma bestaat uit 1 uur bewegen, 1 uur voeding en koken, en 1 uur gezondheidsvoorlichting. De beweeglessen vinden in een beweeggroepje plaats (1x per week 30-60min) waarbij op flexibiliteit, uithoudingsvermogen, coördinatie en spierkracht geoefend wordt. Kook en voedingslessen vinden in groepsverband plaats (1x per week 30-60min) met tips over gezond eten, bereiding van snacks en maaltijden, lezen/herkennen van voedinglabels, kant en klaar maaltijden en bereiding, boodschappen tips, selectie van dagelijkse menukeuzes etc. Ook de gezondheidsvoorlichting en -opvoeding (gvo) wordt in kleine groepjes gegeven (1x per week 30-60 min). GVO- lessen bestaan uit activiteiten om de deelnemers te helpen:- hun houding tegenover gezondheid, bewegen en voeding te verbeteren;- het vinden van oefeningen die zoveel mogelijk bij de wensen van de deelnemers aansluiten;- bevorderen van vaardigheden en kennis over oefeningen en gezond eten;- het elkaar ondersteunen gedurende de 12 weken programma; en - het inzichtelijk maken waar in hun omgeving regelmatig bewogen kan worden.

Na het volgen van het 12 weken Gelukkig Gezond programma kunnen de volgende resultaten worden verwacht:

  • Een grotere tevredenheid met het eigen leven

  • Meer kennis over gezond bewegen en voeding

  • Een positievere houding ten opzichte van lichaamsbeweging en voeding

  • Toegenomen vertrouwen in het vermogen om te bewegen en gezond te eten

  • Minder socio-emotionele barrières voor bewegen en gezond eten

  • Verbeterde cardiovasculaire conditie, spierkracht en uithoudingsvermogen.

Train de Trainer

Het 2 daags Train de Trainer programma voor personeel/familie/vrienden, gaat vooraf aan het 12 weken durende gezondheidsprogramma voor deelnemers/cliënten. Het programma kan alleen gegeven worden nadat de 2 daagse cursus succesvol is afgesloten. Zowel de deelnemers als trainer(s) worden na afloop gecertificeerd.

De deelnemers van de 12 weken cursus ontvangen een deelname certificaat + een Gelukkig Gezond T-shirt en een examenfeest.

Deelnemers van de Train de Trainer ontvangen naast het certificaat voor bijscholing, de Gelukkig Gezond reiskoffer met alle benodigdheden om de 12 weken cursus succesvol in te zetten binnen hun organisatie. Voor een totale borging en het verduurzamen van het programma binnen de organisatie, bestaat er een apart traject voor uw management.

Jan-Wouter is oprichter van Happy Health en vertelt je graag meer over hoe wij samen kunnen zorgen voor een gezondere leef omgeving voor kwetsbare groepen.

Benieuwd hoe Happy Health jouw zorgorganisatie gezonder kan maken?